zamknij

Korzystamy z plików cookie w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony internetowej, poprawy jej użyteczności, w celach marketingowych i statystycznych. Kontynuując, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji na ten temat można uzyskać klikając przycisk Więcej informacji

Moja Kawa

Moja Kawa

Post "Moja Kawa" jest poświęcony waszym ulubionym przepisom na kawę. Najnowsze modele Nivona posiadają funkcję o nazwie "Moja kawa" która pozwala spersonalizować ekspres do potrzeb użytkowników. Dzięki tej funkcji można stworzyć indywidualny przepis na kawę i przypisać mu własną nazwę np. "Kawa Mamy". Nie koniecznie jednak wasz ekspres musi posiadać tę funkcję żebyście mogli podzielić się swoimi przepisami na kawę. A więc co wchodzi w skład takiego przepisu? Podstawa to kawa - rzecz jasna. Do kawy dodajmy różne dodatki od mleka, cukru przez różne syropy po posypki, bitą śmietanę czy alkohol. Tutaj ogranicza was tylko wyobraźnia. Ważne jest także to jak zaparzamy naszą kawę? Istotna jest oczywiście pojemność wywaru i moc kawy. Dla bardziej zaawansowanych użytkowników istotne jest dopasowanie granulatu mielenia i temperatury parzenia do stopnia wypalenia ziarna. Szczególny jest proces ekstrakcji sam w sobie. Warto w tym miejscu wspomnieć iż najnowsze modele Nivona posiadają Aroma Balance System. System ten dzięki regulowaniu przepływu wody przez zaparzacz uzyskać z jednego ziarna kawę o różnym smaku.

ABS Nivona

System Aroma Balance posiada 3 profile nadające kawie inny smak:

  • dynamiczny - Delikatnie kwaskowata, owocowa nuta o przyjemnym smaku
  • stały - Słodko-gorzka nuta o lekko cierpkim, pełnym smaku
  • intensywny - Mocny, cierpki i wyraźny smak z nutami goryczy

Jak sami zobaczyliście opisanie sposobu przyrządzenia swojej ulubionej kawy wcale nie jest takie łatwa. Pomimo to zachęcam i zapraszam wszystkich użytkowników ekspresów Nivona do dzielenia się swoimi ulubionymi przepisami na kawę.

Related Posts:

2 Comments

  • Avatar
    Janusz
    May 10, 2019

    Spierdalaj

    • Avatar
      Bartek
      Jan 15, 2020

      Sam spierdalaj

Leave a Reply

All fields are required

Name:
E-mail: (Not Published)
Comment:
Type Code